Journalistik har magt. Og det forpligter.
Dårlig journalistik, herunder mangel på etik, etiske overvejelser og refleksioner, kan ødelægge det enkelte menneskes liv – og bringe et helt land ud af kurs.
Omvendt kan journalistik med høj etik og faglighed gøre en forskel for den enkelte – men i høj grad også være med til at ændre verden til et bedre sted.
God journalistik kræver mange etiske overvejelser, man som journalist hele tiden må gøre sig.
Systemet under lup vægter etikken meget højt.
Med min dobbeltfaglighed som socialrådgiver, hvor etik er en stor del af faget, falder det derfor meget naturligt, at etik også har en stor plads i mit journalistiske arbejde – uanset hvilken type kilde der er tale om.
Systemet under lup vil altid stræbe efter at undgå anonyme kilder, fordi troværdighed er hele fundamentet for god journalistik.
Men, for der er et men.
For systemet under lup vil komme til at bringe artikler inden for områder, der ikke er uden risiko for kilden selv.
Der kan opstå behov for overvejelser i stil med, om historien er så vigtig, at reglen for anonymitet må tilsidesættes – og lade en kilde være anonym.
Det vil altid være en samlet redaktionel beslutning og være baseret på etiske overvejelser samt en risikovurdering.
Den demokratiske samtale er i dag under pres. Dels pga. mediernes til tider ensidige dækning af nyhedsstof. Og dels pga. den politiske retorik fra Christiansborg.
Systemet under lup vil værne om den demokratiske samtale og ikke mindst det danske samfund.
Vores medie vil udfordre på holdninger og synspunkter. Et ekkokammer bliver vi aldrig.
Det er en mission at være nysgerrig og føre luppen hen på det, der skal frem i lyset.
Grundighed og omtanke skal være forudsætningen for en god, kritisk og konstruktiv journalistik. Det handler dermed ikke om at være først – men om at være ordentlig og omhyggelig.
Med dobbeltfaglighed krydret med de journalistiske værktøjer vil Systemet under lup skabe en faglig tyngde i de journalistiske produkter
Systemet under lup er inspireret af Slow Media-konceptet.
Det betyder at Systemet under lups journalistik ikke handler om at være den hurtigste, men om at være grundig, nysgerrig og stille de skarpe og kritiske spørgsmål.
Det betyder også, at Systemet under lup skriver selvstændige historier – og ikke bringer letkøbte artikler fra eksempelvis Ritzau.
Systemet under lup har fravalgt mediestøtte. P.t. finansieres mediet af Stein Consulting/ Marianne Stein, socialrådgiver.
Vi stræber efter, at mediet med tiden kan drives ved hjælp af abonnementer og private investorer og donationer.
Det er Systemet under lups tilgang, at mediet både kan være systemkritisk OG konstruktivt – i en demokratisk ånd.
Systemet under lups mission er at gøre læseren klogere på de mekanismer og systemer, der præger vores samfund og det menneskelige individ.
I 2024 kommer vi ikke uden om AI. Billederne på hjemmesiden er fabrikeret ved hjælp af AI – modsat de journalistiske produkter.